Връх Мусала – във висините на Рила

Връх Мусала в Рила

Връх Мусала е най-високият и вероятно най-посещаван от туристи връх у нас. Надморската му височина е 2925,40 метра, което го нарежда на първо място и на Балканския полуостров.

Гледка от връх Мусала към Леденото езеро и заслона
Гледка от връх Мусала към Леденото езеро и заслона

Връх Мусала през годините се утвърждава като една от забележителностите, с които най-много се гордее България.

Причина за това е не само височината му, отреждаща му мястото на първенец сред върховете, но и красивият планински терен в околностите му. Пътят към Мусала върви през чаровните високопланински поляни на Рила, минава край няколко естествено образувани езера с кристално чисти води и разкрива панорамни гледки във всички посоки. От висините на Мусала погледът обхваща освен близкия град Самоков и язовир Искър още Пирин, Витоша, Стара планина и Родопите.

Панорама към езерата под връх Мусала
Панорама към езерата под връх Мусала

Връх Мусала има своята важна роля още от времената на Царска България.

Тук в далечната 1932 г. е построена метеорологичната станция, която функционира и днес като част от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Политическите промени у нас след налагането на комунизма оставят своя отпечатък и на Мусала. Името на върха е променено на Сталин и до 1962 г. той се нарича по този начин.

Гледка от връх Мусала
Гледка от връх Мусала

По-късно се връща оригиналното, изначално име Мусала, което, твърди се, има турски произход.

На мен подобно твърдение ми се струва доста интересно предвид това, че Рила, особено високите ѝ участъци, е била сред планините в България с относително слабо изразено османско присъствие. Такова ясно и категорично е било наложено в Родопите и в някои части на Стара планина, където последиците от него се усещат и днес. Там имена на географски обекти с турски произход съществуват и сега. Някак необичайно ми се струва, обаче, корените на името Мусала да се търсят в османските речници.

Гледка от връх Мусала към езерата, Самоков и язовир Искър
Гледка от връх Мусала към езерата, Самоков и язовир Искър

Според някои възприятия името идва от арабското „мусалла“. То се интерпретира като съставно от „мус“, „муса“ и „аллах“ и съкратено в „мусалла“. Превеждат го като „път към Бог“, „място до Бог“, „молитвено място“. Други твърдят, че оригиналното име е „мусалат“, което ще рече „господстващ“, „доминиращ“. Още по-далечни и съвсем нямащи отношение към името, според мен, са схващанията, че то е транспонирано от „машшала“, използвано в арабския свят за възхвала, страхопочитание, преклонение. Ако оставим настрана споровете край името на Мусала и обърнем поглед към фактологията, можем да споменем няколко неща.

Гледка при изкачването към Мусала
Гледка при изкачването към Мусала

Връх Мусала е покрит през повече от 2/3 от годината със сняг. Това ограничава в голяма степен възможностите за неговото изкачване основно през втората половина на юли и август, когато са по-сухите и по-горещи периоди на годината. Разбира се, достъп до Мусала има и през зимата, но той се препоръчва само за добре подготвени и опитни туристи. Тук в зимните месеци на годината температурата може да падне до – 30 °C. А в летните месеци тя рядко минава 10 – 15 °C.

Пирамидата на връх Мусала
Пирамидата на връх Мусала

Въпреки високата си надморска височина и каменистия подход към върха обаче, Мусала е сред най-предпочитаните за изкачване върхове в България.

Трудно ли се изкачва Мусала? Всеки, изкачил върха, би отговорил по различен начин. За добре тренираните и закалени туристи това е един от най-леките за изкачване върхове. Но тези, които са имали по-слаба подготовка, биха казали, че изкачването е продължително и изморително. Затова степента на трудност следва да се определя индивидуално.

Изкачване на връх Мусала - хижа Ястребец на заден план
Изкачване на връх Мусала – хижа Ястребец на заден план

Как се изкачва връх Мусала?

Тук ще опиша най-лекия, най-кратък и най-предпочитан от туристите подход към връх Мусала. Той дава възможност в рамките на един ден да изкачите върха и да се върнете, без да се налага да нощувате на открито или в хижа. Най-удобната изходна точка за изкачването на Мусала е курорта Боровец.

Тук, съвсем близо до хотел Самоков се намира долната станция на лифта, водещ към хижа Ястребец. Лифтът е кабинков и за около 20 – 25 минути ще Ви изведе от Боровец до хижа Ястребец. Пътуването с него спестява няколко километра стръмно изкачване и няколко часа време. През юли и август обаче пред лифта се извиват сериозни опашки от чакащи. Отделете си повече време и по възможност се ориентирайте още в ранните часове на деня. Хижа Ястребец се намира на 2369 м.н.в. Това ще рече, че от нея до връх Мусала трябва да преодолеете денивелация от 556 метра, разпределена в продължителност на изминаване между три и четири часа. Това съвсем накратко означава, че теренът не е сред най-стръмните.

Изкачването от хижа Мусала към върха
Изкачването от хижа Мусала към върха

От Ястребец до хижа Мусала е първият пешеходен и най-лек участък от прехода.

Широк и добре утъпкан черен път без почти никаква денивелация след около час ще Ви изведе пред хижа Мусала. Теренът е толкова лесен, че без проблем се изминава дори от хора, нямащи никаква физическа подготовка. Ако имате колебания във физическата си форма, то хижа Мусала е мястото, до което може да спрете и да се задоволите с прехода до тук. Съветвам Ви обаче да продължите напред, защото колкото по-нагоре се изкачвате, толкова по-предизвикателна и красива става обстановката. Хижа Мусала е строена още в 1966 г. Тя се намира на брега на красиво езеро, в чиито бистри води плуват риби. До старата сграда на хижата е построена и нова, но тя понастоящем не функционира.

По пътя към връх Мусала
По пътя към връх Мусала

Следващият, условно определян като втори, етап от прехода е участъкът от хижа Мусала до заслона при Леденото езеро.

Той се изминава да около час – час и половина според това доколко здрави и тренирани са краката ви. Непосредствено след хижата следва много стръмен каменист участък, който е най-голямото предизвикателство тук, след което теренът става малко по-полегат. После, непосредствено преди заслона следва отново стръмен участък. Заслонът се намира пред Леденото езеро и е място за почивка преди най-трудния участък от прехода.

Изкачването към връх Мусала след Леденото езеро и заслона
Изкачването към връх Мусала след Леденото езеро и заслона

Оттук връх Мусала се вижда най-ясно и най-близо. Следва третият и последен етап от изкачването.

Той е най-кратък, но и най-труден. Изминава се за време между 40 минути до 1 час, което зависи от това колко бързо ходите и в каква степен умората в коленете Ви ще вземе превес над ентусиазма и упоритостта. Това е много стръмен и много каменист участък. За да го изкачите са Ви нужни здрави крака, удобни обувки и най-вече безусловна упоритост. От Леденото езеро до връх Мусала има два подхода. Единият е по тясна, лъкатушеща по склона пътека. Другият е по линията на опънато над камъните въже. Вторият подход е по-кратък, но по-изморителен, тук трябва да впрегнете освен краката и ръцете си, за да се държите за въжето. Който и от двата маршрута да изберете, подгответе се за стръмен, каменист и изморителен за изкачване терен.

Изглед от Мусала към хълмовете на Рила
Изглед от Мусала към хълмовете на Рила

Когато се изкачите на връх Мусала, ще осъзнаете, че всичките Ви усилия в това начинания са си заслужавали в пълна степен. Необятна панорама, безкрайна шир и невиждани висини. Това са думите, с които може да се опише усещането, че се намирате на най-високия връх в България. Съветвам Ви да не спирате пред плочата с надписа, където се снимат всички туристи, а да продължите още мъничко по пътеката напред. От тук пред очите Ви ще разкрият заслонът при леденото езеро, хижа Мусала, Самоков и язовир Искър в далечината. От другата Ви страна са чудните склонове на Рила и Пирин.

По пътя към връх Мусала

Какво да видим в близост до Мусала?

На мен много ми хареса малката Бельова църква, вкопана в земята. Тя се намира на самия път между Самоков и Боровец. Друг атрактивен връх за изкачване в Рила пък е Мальовица. Него също може да изкачите и да се върнете обратно в рамките на един ден. Повече за тях и още забележителни дестинации в България ще откриете тук.

Фото пътеводител на загадъчните места в България - идея за подарък - книга за забележителности

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8  +    =  16

Shopping Cart

You cannot copy content of this page

error:
Scroll to Top