Вълчи камък и Орлово око

Вълчи камък и Орлово око са двете най-високи и най-атрактивни панорамни площадки, от които може да наблюдавате на длан Родопите. Те са изградени в най-привлекателната част на Западните Родопи, там, където се намират Триградското и Буйновското ждрело.

Панорамната площадка на Вълчи камък
Панорамна площадка Вълчи камък

Панорамната площадка Вълчи камък се намира на няколко километра от родопското село Гьоврен и претендира да е най-високата от този вид не само в България, но и на Балканите.

Конструкцията е изградена в местността Вълчи камък и осигурява 360 градусова панорама от връх с надморска височина 1650 метра, което я прави по-високо разположена от близката на нея Орлово око. Изградени са две площадки. Едната представлява високо над 10 метра метално съоръжение тип вишка, по стълбите на което може да се изкачите до най-високата му част, а от там погледът Ви ще обхване Триградското ждрело и съседните родопски склонове, както и Рила и Пирин.

Малката площадка на Вълчи камък
Малката площадка на Вълчи камък

Другата по-малка, но според мен по-атрактивна площадка, е построена върху скала като основата ѝ е закрепена в клоните на дърво, израстнало в камъните. Под нея се разкрива пропаст, която прави усещането там страховито и зареждащо с адреналин.

Панорамна площадка Вълчи камък
Голямата панорамна площадка на Вълчи камък

За името на местността съществуват местни легенди, според които преди много години овчари от Гьоврен често откривали стадата си с прегризано от вълк гърло. Те многократно се опитвали да открият злосторника и след време го заловили – огромен сив вълк с внушителни размери и страховит вой. Хората го хвърлили от високата скала, а виенето на животното огласило планината и отекнало до съседните села. Оттогава нарекли мястото Вълчи камък.

Панорамен изглед от Вълчи камък към село Гьоврен
Панорамен изглед от Вълчи камък към село Гьоврен

Как се стига до Вълчи камък?

Ориентир за Вълчи камък е село Гьоврен, недалече от Девин. Още по пътя си към него, а и пътувайки по Триградското и Буйновското ждрело, ще видите информационни табели с телефони за контакт на местни водачи, които срещу заплащане ще Ви откарат с джип до панорамните площадки. До Вълчи камък може да стигнете и сами, но ще са Ви необходими или офроуд автомобил, или здрави крака, за да изминете няколкото километра дотам. Трябва да тръгнете по черен път на изток от Гьоврен. Участъкът не е маркиран, но ориентир може да Ви бъде проправеният от джиповете път. Координатите в Google Maps посочваме тук.

Площадката на Орлово око, наблюдавана от ниската част на Буйновското ждрело
Площадката на Орлово око, наблюдавана от ниската част на Буйновското ждрело

Другата панорамна площадка – Орлово око, е изградена на връх Свети Илия над село Ягодина.

Върхът се извисява на 1563 м.н.в. и отвесните му скали, надвиснали над Буйновското ждрело, разкриват безкрайна панорама към съседните родопски ридове. Твърди се, че при ясно време зорко човешко око или подходящ уред за наблюдение може да достигне пределите на близка Гърция, както и намиращите се в съседство на Родопите Рила и Пирин.

Буйновското ждрело, наблюдавано от Орлово око
Буйновското ждрело, наблюдавано от Орлово око

Металната конструкция на Орлово око е закрепена в скалите и практически е силно наддадена над тях.

Затова, ако се осмелите да стигнете до края ѝ, ще имате усещането като на птица, разперила криле във въздуха над планините. Оттам и от острия проникващ орлов поглед идва и името Орлово око. Мястото зарежда с адреналин, силни емоции и много красота. Под краката Ви ще се окаже лъкатушещият път при Буйновското ждрело.

Панорамната площадка на Орлово око
Панорамната площадка на Орлово око

Конструкцията е изградена през 2009 г. със средства от входните такси за посещение на Ягодинската пещера. Проектирана е с товароносимост до три тона. До момента съоръжението няма аналог в България. Металната конструкция на Орлово око може да видите от асфалтовия път при Буйновското ждрело, както и от няколко участъка от Дяволската пътека. Дори отдалече тя привлича вниманието с издадената си напред рампа.

Панорамен изглед от Орлово око към село Ягодина
Панорамен изглед от Орлово око към село Ягодина

Как се стига до Орлово око?

Изходен пункт е село Ягодина. Когато влезете в самото село, пътят се разклонява на две. Трябва да поемете по лявото отклонение. То извежда извън селото като черен път води до наскоро построен хотел. По склона зад хотела върви пътеката, която ще Ви отведе до Орлово око. Тя е стръмна и се изминава бавно – близо 40 – 50 минути. До панорамната площадка може да Ви откарат и някои от местните водачи. Те срещу заплащане предлагат разходка до там с високопроходим автомобил. Вероятно ще ги срещнете още при разклона за село Ягодина. Ако ли не, може да ги откриете пред Ягодинската пещера, както и в самото с. Ягодина. Координатите на Орлово око в Google Maps посочваме тук.

Повече за Вълчи камък и Орлово око може да прочетете в книгите ни 66 забележителни места в Родопите и Фото пътеводител на Западни Родопи:

66 забележителни места в Родопите - фото пътеводител - идея за подарък - книга за забележителности в Родопите Фото пътеводител на Западни Родопи - идея за подарък - книга за забележителности в Родопите

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5  +  1  =  

Shopping Cart

You cannot copy content of this page

error:
Scroll to Top